[Remko Arts, Management Consultant bij QNH, schreef voor de Computable een uitgebreide blog over de drie grootste misvattingen rondom ‘de data scientist’. Onderstaand een samenvatting.]

kl-hcl-remko-arts_baz5441

Bedrijven verzamelen meer en meer data, big data, en deze data moet geanalyseerd worden. De vraag naar data scientists groeit daarom snel. In Nederland staan er momenteel zo’n vijfduizend vacatures open voor dit ‘beroep van de toekomst’. Ik greep deze situatie aan om eens de functieomschrijving van de data scientist onder de loep te nemen. Wat blijkt? De opvatting van wat een data scientist is en moet kunnen loopt vaak uiteen. Drie misvattingen op een rij:

1. Branchekennis is vereist

Vaak wordt er van data scientists ervaring in de branche gevraagd. In mijn optiek is dat allesbehalve een goed selectiecriterium bij het vinden van een data scientist. Juist het gebrek aan branchekennis kan een voordeel zijn.

2. Ervaring met BI

Business Intelligence en Business Analytics worden vaak door elkaar gebruikt, ook bij de vraag naar data scientists. Er zitten echter grote verschillen tussen. Het grootste verschil tussen een bi-specialist en data scientist is dat de tweede meer diepgaande kennis van statistiek en zelflerende algoritmen heeft. Verder meet je bij Business Intelligence wat ‘is’ of wat ‘was’, vaak met behulp van kpi’s.

3. Met alleen een data scientist redden we het wel

Bedrijven die op zoek zijn naar een data scientist, zoeken in werkelijkheid een combinatie van een programmeur, een business analist en een statisticus die in staat is om zijn vindingen krachtig te presenteren. Het is enorm belangrijk om de waarde naar de business te borgen: data zonder vertaling naar de business heeft geen enkele zin. De data scientist die gezocht wordt is een schaap met vijf poten. 

Meer lezen?

Lees de volledige blog van Remko op Computable.nl.

 

 

 


Delen op social media


Contact

Amsterdam

+31 20 460 9609

Maastricht

+31 43 207 3050

Groningen

+31 50 520 1888

Hasselt (België)

+32 11 77 12 77

Eindhoven

+31 40 2305624

Twitter