Internet of Things (IoT)

In de media wordt de laatste tijd veel geschreven over Internet of Things of, zoals het soms ook genoemd wordt, ‘Internet der dingen’. De meest prachtige, leuke, zinvolle en zinloze voorbeelden komen voorbij. De voorspelling is dat IoT grote impact gaat hebben op ons dagelijks leven en de manier hoe organisaties aangestuurd gaan worden. Er ontstaan steeds meer nieuwe producten en diensten en we staan nog maar aan het begin.

IoT? Wat is het?

Maar wat houdt Internet of Things eigenlijk in? Producten en apparaten worden verbonden met internet. Apparaten worden “smart” en verzamelen allerlei informatie over de status, de werking en de omgeving van dat apparaat. Deze informatie kan worden gebruikt om het apparaat opdrachten te geven, bij te sturen of andere acties in gang te zetten.

Toegevoegde waarde voor business

IoT sensoren zorgen ervoor dat apparaten en producten continu nuttige informatie doorgeven. Deze inzichten kunnen vervolgens omgezet worden tot actie en dát is waar het interessant wordt. “Kennis is macht”, is niet voor niets een eeuwenoud begrip. Verzamelde informatie kan door ondernemers gebruikt worden om inzicht te krijgen in waar productieprocessen geoptimaliseerd kunnen worden en hoe er efficiënter omgegaan kan worden met het toepassen van onderhoud. Tevens kan het leiden tot het maken van andere keuzes in bijvoorbeeld een business model.

Door de juiste acties te nemen kunnen kosten worden bespaard. Aan de andere kant kan er ook meer omzet gegenereerd worden als naar voren komt dat er nieuwe diensten en producten gevraagd – en dus ontwikkeld – worden.

Voorbeelden IoT

Aan welke mogelijkheden kan er gedacht worden bij het inzetten van Internet of Things voor business?

Predictive maintenance: Door beschikbare data van sensoren in machines en/of apparaten te analyseren, kan accuraat worden voorspeld wanneer onderhoud noodzakelijk is, waardoor service efficiënter ingepland kan worden en kosten bespaard blijven.

Asset management – Track & trace: Een zeer grote toepassing van IoT is het volgen van waardevolle spullen. Denk aan waardevolle gereedschappen of hijskranen op een bouwplaats die alarm slaan als ze op het verkeerde moment in beweging komen.

Monitoring: Door het plaatsen van sensoren op strategische plaatsen kan de luchtkwaliteit continu gemeten worden. Wanneer er onaanvaardbare niveaus gemeten worden kan er direct ingegrepen worden. Dat kan gaan van het openzetten van een raam in een klaslokaal tot het bijsturen van beleid rondom de maximumsnelheid op snelwegen in de buurt van woonwijken.

End-to-end oplossing

Het toepassen van IoT op grote schaal, in complexe omgevingen en op elke willekeurige plaats of ruimte is een uitdaging. De mogelijkheden zijn ongekend, maar wat levert nou echt toegevoegde waarde voor uw bedrijf? Hoe en waar begin je? QNH werkt samen met verschillende specialisten in IoT appratuur, waardoor we in staat zijn bedrijven een end-to-end oplossing te bieden. Van sensor en dashboard tot mobile app. Bovendien heeft QNH een team van data scientists in huis die in staat zijn de verzamelde data te analyseren. Ook kunnen zij modellen maken die op basis van sensor data voorspelingen maken. Wij denken graag met u mee!

Uw organisatie

Meer weten of en over hoe u aan de slag kan met Internet of Things (IoT)? Onze Business Analytics consultants en scientists vertellen u graag meer over sensor analytics en andere voorspellende oplossingen en modellen specifiek voor uw business. Neem snel vrijblijvend contact met ons op!

Contact

Amsterdam

+31 20 460 9609

Maastricht

+31 43 207 3050

Groningen

+31 50 520 1888

Hasselt (België)

+32 11 77 12 77

Eindhoven

+31 40 2305624

Twitter

Opening soon: onze vestiging in #Rotterdam. Meebouwen? We zoeken nog starters & ervaren Business Intelligence #Consultants Klik verder voor het vacature aanbod: https://t.co/KiytYo6eLF #vacature #ICT #groeien #BI

De leveranciers in het IDaaS segment blijven toenemen. Security Consultant Sander van Caspel neemt in zijn blog de drie leiders in IDaaS onder de loep: https://t.co/CVTZsQLd2X #identity #security #IDaaS

Pionieren in #Rotterdam met Business Analytics & Intelligence? Help ons bij het opzetten van onze nieuwe vestiging als #consultant. Meer weten kijk op https://t.co/K0tuYPN8GA #vacature #BI #BA #ICT