Met sensoren en data-analyse is precies te zien wanneer een machine of installatie onderhoud nodig heeft. Kosten van onderhoud, maar ook van ongeplande storingen, zijn daarmee sterk terug te dringen. Onze collega Sjoerd Hobo legt in de Mechatronica&Machinebouw uit wat er komt kijken bij predictive maintenance.

Nieuwe technologische ontwikkelingen zoals het internet of things en data analytics kunnen zorgen voor een betere en slimmere aanpak. Wanneer installaties en machines aan elkaar én aan het internet gelinkt zijn, wordt het mogelijk om vanaf elke locatie te voorspellen wanneer er een storing zal optreden.

Dit fenomeen heet predictive maintenance; het verschilt wezenlijk van preventief onderhoud en houdt ook nog een verbeterslag in ten opzichte van toestandafhankelijk onderhoud.

Hoe implementeer je deze vorm van onderhoud?

Voordat organisaties aan de slag kunnen met predictive maintenance zijn er voldoende gegevens nodig van de betreffende machines of installaties. Deze data worden gewonnen met sensoren op belangrijke onderdelen binnen de installatie. Zijn er geen data beschikbaar, dan heeft het voorlopig weinig zin om aan de slag te gaan met deze vorm van onderhoud.

Vervolgens gaan dataspecialisten de verzamelde gevens analyseren. Door verschillende gegevens samen te voegen, kunnen ze nieuwe verbanden ontdekken.  Samen kijken zij naar situaties waarin de installatie in het verleden storingen heeft vertoond en zorgen ze voor een IT-systeem dat de patronen herkent en de storing vooraf ziet aankomen.

Meer weten over predictive maintenance? Lees hier het hele artikel uit de Mechatronica&Machinebouw.

Onderhoud


Delen op social media


Contact

Amsterdam

+31 20 460 9609

Maastricht

+31 43 207 3050

Groningen

+31 50 520 1888

Hasselt (België)

+32 11 77 12 77

Eindhoven

+31 40 2305624

Twitter