In 2016 gaan veel organisaties Windows 10 uitrollen. Met de komst van het nieuwe besturingssysteem staan veel IT-managers voor een nieuwe upgrade en moeten daarbij op een aantal zaken voorbereid zijn. Jeroen Speetjens, Infrastructure architect bij QNH, legt uit waarom.

Windows 10

Waar bij vorige upgrades nog afwachtend gereageerd werd, is dit bij Windows 10 niet het geval: de update stormt het bedrijfsleven binnen. Met de nieuwe release biedt Microsoft veel nieuws, waaronder nog meer opties om gebruik te maken van cloud-diensten. Mogelijkheden die IT-managers voor nieuwe keuzes stellen en verschillende uitdagingen met zich meebrengen. Waar kies je voor en hoe hou je het veilig? IT-managers moeten op een aantal zaken zijn voorbereid.

De nieuwe mogelijkheden van Windows 10

Met de komst van Windows 10 wordt de integratie van de werkplek met verschillende cloud-technologieën verder vergroot. Windows 10 komt met nieuwe mogelijkheden in identity management met onder andere de koppeling met Azure Active Directory. Zo kunnen gebruikers zich via Windows Hello biometrisch aanmelden op het systeem dat gekoppeld is aan hun Azure Active Directory. Hierdoor zijn er minder wachtwoorden nodig. Dit roept wel direct vragen op rondom security, want waar worden deze gegevens opgeslagen? En is het überhaupt wenselijk om dergelijke gegevens op te slaan?

Ook is er een standaard integratie van OneDrive, maar de IT-manager moet goed te rade gaan of dit handig is in zijn specifieke zakelijke omgeving. Dit kan per bedrijf flink verschillen. En wat te doen met de beschikbaarheid op vele devices en de risico’s die dit met zich meebrengt? Aan IT de taak om de grens te leggen tussen gebruikersgemak en de wens om alles secure te maken.

Requirements en security-issues

Windows 10 is dé kans om pc’s op te frissen, maar de upgrade moet niet beschouwd worden als enkel een technische upgrade. IT-afdelingen moeten bij de implementatie opnieuw kijken naar onder andere requirements en security-issues. Wat daar de mogelijkheden zijn, is nog niet bij alle IT-professionals bekend en ook de rol van HR hierin is onderbelicht. Kortom: Windows 10 is niet slechts een technische upgrade, maar een nieuwe manier van werken.

Meer weten over hoe om te gaan met Windows 10? Wij geven over dit onderwerp een presentatie tijdens het Limburg ICT Event. Bekijk het programma op www.hetlimburgsictevent.nl.

Deze blog staast ook gepubliceerd in het ZUID magazine. Bekijk hier de pagina in PDF.

Windows 10

 


Delen op social media


Contact

Amsterdam

+31 20 460 9609

Maastricht

+31 43 207 3050

Groningen

+31 50 520 1888

Hasselt (België)

+32 11 77 12 77

Eindhoven

+31 40 2305624

Twitter