QNH gebruikt cookies op haar website om het gebruik van de website te analyseren, gebruiksgemak te verbeteren, voor social media en om ervoor te zorgen dat u relevante informatie te zien krijgt wanneer u gebruik maakt van de QNH website. Meer informatie over de cookies kunt u vinden in ons privacy- en cookiestatement. Door akkoord te gaan met onze cookies gaat u akkoord met de bovenstaande cookies. Gaat u niet akkoord dan worden alleen de functionele cookies ingeladen, sommige functionaliteiten zullen dan ook uitgeschakeld zijn. U geeft door gebruik te blijven maken van deze website toestemming voor het gebruik van cookies en het verwerken van op deze wijze verkregen persoonsgegevens, zoals in ons privacystatement vermeld.

[Deze blog is geschreven voor Cstories

In Amerikaanse films en grote productiebedrijven zie je het nog vaak voorbij komen, het priksysteem. Bij mijn eerste baan binnen de pensioenwereld, was dit inklokken tot een heuse cultuur verheven. Eén waarmee je tot wel 16 minuten per dag kon ‘winnen’. Na enkele jaren gaven die cultuur en mijn IT-baan mij geen voldoening meer. Ik kreeg de kans van mijn toenmalige baas om te ontdekken wat ik wel wilde. Hij maakte mij accountmanager voor het zuiden van het land en de vrijheid en verantwoordelijkheid gaven mij de uitdaging én de voldoening die ik zocht. Met dit in mijn ‘bagage’ bruis ik van enthousiasme of zoals ik het zelf wel eens zeg: word ik wakker voor de wekker.

Ik, als jonge babyboomer, had en heb behoefte aan vrijheid. Net zoals een groot deel van mijn mede hippie-genoten. Vrijheid en vooral niet meegaan in de standaard en het materialisme zijn ons met de paplepel ingegoten. Maar dit zie ik ook bij jongere generaties, zoals de millenials, terug. Zo blijkt bijvoorbeeld uit het Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek van Intelligence Group dat 40% van de medewerkers flexibele werktijden de belangrijkste arbeidsvoorwaarde vindt. Onderzoek van Monsterboard (World of Work) onderschrijft dat millenials behoefte hebben aan vrijheid en flexibiliteit. Dit maakt dat het oude inklokken helemaal niet meer past bij de generaties van nu. Vrijheid, verantwoordelijkheid en ontwikkeling zijn de huidige drijfveren, blijkt uit onderzoek. Het is mijn baas destijds gelukt mij in deze vrijheidsbehoefte te voorzien. Waardoor ik kon ontdekken waar mijn hart sneller van gaat kloppen, namelijk de combinatie van ondernemerschap en IT.

Boeien en binden

Ik zie veel bedrijven worstelen om millenials binnen te krijgen en te houden. Bij QNH Consulting, het bedrijf waar ik medeoprichter en directeur van ben, hebben we een aantal manieren gevonden om zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de vrijheidsbehoefte van onze medewerkers en ze mede daardoor ook binnen het bedrijf te houden. Een van deze aanpassingen is meer projectmatig werken. Daardoor kan de medewerker vaak zelf bepalen waar hij/zij zit, bij QNH of bij de klant. Dat was 10 jaar geleden wel anders, toen ‘moest’ je bij de klant op kantoor zitten. Deze vrijheid is niet alleen goed voor de medewerker, maar zorgt er ook voor dat medewerkers kunnen leren van elkaar en zo een nog beter project voor de klant kunnen realiseren.

Daarnaast stimuleren wij vrijheid door een investeringsbudget. Al onze medewerkers kunnen hier, in overleg met hun manager, een beroep op doen. Met een slim idee en een goede businesscase mag er al gestart worden met de realisatie. Bij aanvang ondervonden we wat hindernissen. Zo werd er gekeken naar wie tijd had in plaats van naar de juiste expertise. Nu werken we met een interne opdrachtgever die capaciteit van de eigen experts inkoopt. Wat leidt tot de realisatie van veel innovatieve ideeën, zoals een Cloud Dashboard, Woningvoorspeller en een User Experience Design. Maar misschien nog wel het belangrijkste: we geven onze medewerkers een gevoel van vrijheid en zorgen voor een werkomgeving met kansen. En dan hoop ik dat zij, net als ik, ook wakker worden voor de wekker.


Delen op social media


Contact

Amsterdam

+31 20 460 9609

Rotterdam

+31 10 333 0813

Groningen

+31 50 520 1888

Eindhoven

+31 40 230 5624

Maastricht

+31 43 207 3050

Hasselt (België)

+32 11 771 277

Twitter