4 vrouwen over hun vakgebied, de loonkloof en de sleutel tot het gelijktrekken van arbeidsvoorwaarden: lef.

Vandaag, 8 maart, is het internationale vrouwendag. AG Connect ondervroeg 4 vrouwen die actief zijn in de ICT over hoe het is om ondervertegenwoordigd te zijn op de werkvloer, of er sprake is van een loonkloof en hoe die eventueel gedicht kan worden, en waarom ICT zo’n interessant vakgebied is, juist voor vrouwen.

Slechts iets meer dan 10 procent van het IT-personeelsbestand in ons land is vrouw en het ziet er niet naar uit dat dat op korte termijn gaat veranderen, aangezien het aandeel vrouwen bij de harde technische IT-studies zelfs nog lager ligt. Aan de andere kant komen er steeds meer varianten op de traditionele IT-studies, waarbij het aandeel vrouwen aanzienlijk hoger ligt en ook steeds meer werkgevers lijken zich te realiseren dat een zo divers mogelijk personeelsbestand op de IT-afdeling concurrentievoordeel biedt.

AG Connect sprak naar aanleiding van Internationale Vrouwendag 4 vrouwen die al enige tijd werkzaam zijn in de IT. Hoe zijn ze in de IT terecht gekomen? Wat vinden ze zo leuk aan het vakgebied? Ervaren ze een loonkloof en wat doen ze eraan om die kloof eventueel te dichten? Zijn ze tevreden over hun arbeidsvoorwaarden en wat kan beter?

Nicolette Witlou (53) is sinds een jaar Senior SAS BI Consultant bij QNH Consulting. Ook zij rolde door ‘gelukkig toeval’ de ICT in.

“Na twee keer te zijn gezakt voor het VWO, ben ik aan de slag gegaan in een winkel. Tot ik op Teletekst een oproep las, waarin ze zochten naar vrouwen die een opleiding tot programmeren en systeembeheer zagen zitten.”

Na een intake en een test werd het advies gegeven dat het niet bij haar persoonlijkheid paste. Voor haar genoeg reden om toch deel te nemen aan de opleiding.

“Ik kan inmiddels met zekerheid zeggen dat het advies onjuist was. Ik had destijds geen betere keuze kunnen maken, programmeren bleek mijn passie.”

Het leukst aan de ICT vindt Nicolette de afwisseling. Volgens haar zijn vrouwen vooral op zoek zijn naar een prettige werksfeer.

“Het werken voor verschillende bedrijven is iets dat bij mij past. Als consultant krijg ik de diversiteit die ik graag wil en krijg ik de kans om net zoals bij de opleiding, op het eerste oog onmogelijke uitdagingen aan te gaan. Ondanks dat mijn inspanningen voor de gewone man/vrouw veelal onzichtbaar zijn, levert het bedrijven vaak heel veel op. Dat is waar ik voldoening uit haal. Daarnaast is de dynamiek binnen IT enorm hoog, het volgen van trainingen en opleidingen is nodig om de ontwikkelingen bij te benen. Ik heb dan ook altijd voor werkgevers gekozen die hierin veel voor hun medewerkers doen. Een prettige werksfeer is misschien nog wel belangrijker dan geld. Uiteindelijk wil iedereen gezien worden door zijn/haar werkgever, waardering is daarin belangrijk. Daarnaast moeten werkgevers flexibel zijn. Parttime werken, thuiswerken of je eigen tijden indelen wordt steeds belangrijker. Tot slot blijven ontwikkelingsmogelijkheden belangrijk.”­­

[Dit artikel is geschreven door AGConnect

PS: Overigens maken wij bij QNH geen onderscheidt tussen mannen en vrouwen. Wij zoeken professionals die vooral goed zijn in hun werk en waarbij de passie voor het vak dé reden is om iedere dag aan de slag te gaan met nieuwe klanten en projecten. Wil je weten of jij bij ons past? Bezoek eens onze vacatures en kleur je toekomst bij ons in! #colouryourfuture


Delen op social media


Contact

Amsterdam

+31 20 460 9609

Maastricht

+31 43 207 3050

Groningen

+31 50 520 1888

Hasselt (België)

+32 11 77 12 77

Eindhoven

+31 40 2305624

Twitter